Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć sztandarowej świątecznej potrawy, czyli faszerowanych jaj. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najlepszych przepisów na te potrawę, zarówno w wersjach tradycyjnych, jak i bardzo oryginalnych.
PRZECZYTAJ TEŻ: Przepisy na tradycyjne dania wielkanocne
JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI
Niezbędne produkty:
4 jajka
4-6 pieczarek (w zależności od wielkości grzybów)
szlotka lub cebula
szczypiorek
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka oleju
pietruszka
sól i pieprz
Sposób przygotowania: Aby przygotowac faszerowane jajka, należy je najpierw ugotować i poczekać aż ostygną. Jajka nie będa pekały, jeżeli do wody dodamy małą łyżeczkę soli a przed włożeniem jajek do wody wyjmiemy je na chwile z lodówki (tak, aby zdążyły się ogrzać).
Ugotowane i ostudzone jajka przecinamy na pół a następnie łyżeczką wydrążamy białko i żółtko. Białko i żółtko następnie kroimy na bardzo drobne kawałki.
Następnie należy obrać i drobno pokroic pieczarki oraz cebule lub szalotkę. Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy na nim cebulę. Nastepnie dokładamy pieczarki. Smażymy grzyby az zmiękną. Po zdjęciu z paltelni trzeba je jeszcze odcedzić z nadmiaru płynu.
Odcedzone grzyby łączymy z jakiem. Szcypiorek kroimi drobno i równiez dodajemy. Doprawiamy całosc sola, pieprzem i chrzanem.
Następnie nakładamy farsz do skorupek. Jajka posypujemy bułka tartą i smażymy przez chwilę na rozgrzanym oleju.
Tak przygotowane jajka można udekorować natka pietruszki lub rzerzuchą.
JAJA FASZEROWANE KREMEM ZIOŁOWYM
Niezbędne produkty:
4 jajka
koperek
szczypiorek
pietruszka
majonez
sól
pieprz
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i wydrążamy tak jak w poprzednim przepisie. Oddzielamy żółtka od białek (już po ugotowaniu).
Następnie żółtka łączymy z majonezem, dodajemy soli i pieprzu. Koperek, szczypior i pietruszke drobno kroimy i dodajemy do farszu.
Farszem nadziewamy jajka i smażymy je chwilę na mocno rozgrzanym oleju.
JAJKA FASZEROWANE MUSEM Z AWOKADO
Niezbędne produkty:
4 jajka
1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
1/2 ząbku czosnku
4 pełne łyżki tartego sera Provolone + dodatkowo do posypania
1/3 szklanki oderwanych listków świeżego lubczyku + do dekoracji
garść świeżego, młodego szpinaku, opłukanego i osuszonego
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Jaja ugotować twardo w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki octu, odcedzić, zalać zimną wodą i stłuc skorupkę. Jajka zostawić na kilka minut w zimnej wodzie a następnie obrać i przekroić na połówki.
Żółtka włożyć do pojemnika blendera, dodać awokado, czosnek, tarty ser, lubczyk oraz szpinak. Zmiksować na gładki mus. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Mus przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć go do białek jaj tworząc spiralki. Posypać resztą tartego sera, skropić oliwą z oliwek, udekorować listkami lubczyku.
PRZECZYTAJ TEŻ: Wielkanoc - najciekawsze zwyczaje z całego świata
JAJA FASZEROWANE SZYNKĄ
Niezbędne produkty:
4 jajka
szynka
ketchup
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i wydrążamy. Szynkę konserwową siekamy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy żółtka i przyprawy. Następnie mieszamy z ketchupem.