Aktualności

Wielkanoc 2013 - Najlepsze przepisy

jajka wielkanocne
jajka wielkanocne
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć sztandarowej świątecznej potrawy, czyli faszerowanych jaj. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najlepszych przepisów na te potrawę, zarówno w wersjach tradycyjnych, jak i bardzo oryginalnych.

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć sztandarowej świątecznej potrawy, czyli faszerowanych jaj. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najlepszych przepisów na te potrawę, zarówno w wersjach tradycyjnych, jak i bardzo oryginalnych.

PRZECZYTAJ TEŻ: Przepisy na tradycyjne dania wielkanocne

JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI

Niezbędne produkty:

4 jajka

4-6 pieczarek (w zależności od wielkości grzybów)

szlotka lub cebula

szczypiorek

2 łyżki tartej bułki

1 łyżeczka chrzanu

1 łyżka oleju

pietruszka

sól i pieprz

Sposób przygotowania: Aby przygotowac faszerowane jajka, należy je najpierw ugotować i poczekać aż ostygną. Jajka nie będa pekały, jeżeli do wody dodamy małą łyżeczkę soli a przed włożeniem jajek do wody wyjmiemy je na chwile z lodówki (tak, aby zdążyły się ogrzać).

Ugotowane i ostudzone jajka przecinamy na pół a następnie łyżeczką wydrążamy białko i żółtko. Białko i żółtko następnie kroimy na bardzo drobne kawałki.

Następnie należy obrać i drobno pokroic pieczarki oraz cebule lub szalotkę.  Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy na nim cebulę. Nastepnie dokładamy pieczarki. Smażymy grzyby az zmiękną. Po zdjęciu z paltelni trzeba je jeszcze odcedzić z nadmiaru płynu.

Odcedzone grzyby łączymy z jakiem. Szcypiorek kroimi drobno i równiez dodajemy. Doprawiamy całosc sola, pieprzem i chrzanem.

Następnie nakładamy farsz do skorupek. Jajka posypujemy bułka tartą i smażymy przez chwilę na rozgrzanym oleju.

Tak przygotowane jajka można udekorować natka pietruszki lub rzerzuchą.

JAJA FASZEROWANE KREMEM ZIOŁOWYM

Niezbędne produkty:

4 jajka

koperek

szczypiorek

pietruszka

majonez

sól

pieprz

Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i wydrążamy tak jak w poprzednim przepisie. Oddzielamy żółtka od białek (już po ugotowaniu).

Następnie żółtka łączymy z majonezem, dodajemy soli i pieprzu. Koperek, szczypior i pietruszke drobno kroimy i dodajemy do farszu.

Farszem nadziewamy jajka i smażymy je chwilę na mocno rozgrzanym oleju.

JAJKA FASZEROWANE MUSEM Z AWOKADO

Niezbędne produkty:
4 jajka
1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
1/2 ząbku czosnku
4 pełne łyżki tartego sera Provolone + dodatkowo do posypania
1/3 szklanki oderwanych listków świeżego lubczyku + do dekoracji
garść świeżego, młodego szpinaku, opłukanego i osuszonego
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: Jaja ugotować twardo w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki octu, odcedzić, zalać zimną wodą i stłuc skorupkę. Jajka zostawić na kilka minut w zimnej wodzie a następnie obrać i przekroić na połówki.

Żółtka włożyć do pojemnika blendera, dodać awokado, czosnek, tarty ser, lubczyk oraz szpinak. Zmiksować na gładki mus. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Mus przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć go do białek jaj tworząc spiralki. Posypać resztą tartego sera, skropić oliwą z oliwek, udekorować listkami lubczyku.

PRZECZYTAJ TEŻ: Wielkanoc - najciekawsze zwyczaje z całego świata

JAJA FASZEROWANE SZYNKĄ

Niezbędne produkty:

4 jajka

szynka

ketchup

Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i wydrążamy. Szynkę konserwową siekamy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy żółtka i przyprawy. Następnie mieszamy z ketchupem.

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.