Wielkanoc tuż tuż, więc większość z nas powoli przygotowuje już pyszne świąteczne potrawy. Jedną z najpopularniejszych świątecznych potraw jest wielkanocna baba. Wypróbowaliśmy przepis znanej restauratorki i prowadzącej program "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler z portalu smakizycia.pl i polecamy go wszystkim Czytelnikom. Zobacz, jak ją przyrządzić.
Baba wielkanocna Magdy Gessler - niezbędne składniki:
150 ml mleka
25 g drożdży
150 g cukru
500 g mąki
200 g masła
35 g smalcu
10 żółtek
2 jajka
35 g skórki pomarańczowej
75 g rodzynków
50 g blanszowanych
migdałów
szczypta soli
lukier
Baba wielkanocna Magdy Gessler - sposób przygotowania:
Podgrzej mleko z połową cukru. Dosyp tyle mąki, aby otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodaj drożdże i odstaw do wyrośnięcia na pół
godziny. W oddzielnym naczyniu podgrzej lekko jajka i 2 żółtka z pozostałym cukrem, mieszając, aby cukier się rozpuścił (jajka nie mogą się ściąć!). W drugim
naczyniu rozpuść masło i smalec. Pozostałe żółtka zmiksuj na wolnych obrotach z cukrem waniliowym. Przy robieniu ciasta drożdżowego bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były lekko ciepłe (nie gorące i absolutnie nie z lodówki). Do podrośniętego rozczynu dodaj podgrzane jajka z cukrem, zmiksowane żółtka, szczyptę soli i wsyp resztę mąki.
Zagnieć dokładnie, aż składniki się połączą. Wyrabiaj dalej (około 30 minut) stopniowo dodając roztopiony, ciepły tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. W tym
czasie kilka razy przemieszaj. Do wyrośniętego ciasta podstawowego dodaj utarte żółtka. Wyrób dokładnie. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową i migdały. Wyrób.
Odstaw do wyrośnięcia. Po pół godziny przemieszaj znów ciasto i przełóż je do formy. Odstaw do wyrośnięcia. Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem. Ostudź. Lekko ciepłą ozdób domowym lukrem i ewentualnie bakaliami.
NA TEMAT: