Aktualności

Wielkanoc 2013 - przepisy Magdy Gessler: Jaja faszerowane migdałami

jajka wielkanocne
jajka wielkanocne

Jajka faszerowane to najpopularniejsza potrawa wielkanocna. Tym, którzy są już znudzeni powtarzającymi się przepisami na tę potrawę prezentujemy nową odsłonę sztandarowego świątecznego dania - wypróbowany przez nas przepis Magdy Gessler z portalu smakizycia.pl. Życzymy smacznego

PRZECZYTAJ TEŻ - WIELKANOCNE PRZEPISY MAGDY GESSLER - BABA WIELKANOCNA

Jaja faszerowane migdałami Magdy Gessler - niezbędne składniki:
(składniki na 8 jajek faszerowanych z migdałami)
6 jaj
ok. 50 g płatków migdałowych
1 mała cebula
pół pęczka świeżej kolendry
1 łyżka śmietany 22%
tłuszcz do smażenia: olej lub
klarowane masło
kilka całych migdałów
świeżo zmielony pieprz
sól

Jaja faszerowane migdałami Magdy Gessler - sposób przygotowania

Ugotuj jajka na twardo i ostudź. Zdecydowanym ruchem doświadczonego samuraja przekrój je ostrym nożem tak, aby nie pokruszyć skorupki. Delikatnie wydłub zawartość. Posiekaj ją drobno z cebulą i kolendrą. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Wrzuć płatki migdałowe na patelnię i zrumień je delikatnie. Całe migdały sparz wrzątkiem. Ostudź lekko i obierz ze skórki. Zrumień je na patelni, a potem obtocz w soli. Skorupki delikatnie napełnij farszem.

Wierzch przykryj płatkami migdałowymi i lekko dociśnij. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Ułóż połówki jajek, migdałami do dołu. Usmażone jaja osącz na papierowym ręczniku. Na każdej połówce ułóż całe migdały w soli.

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.