Jajka faszerowane to najpopularniejsza potrawa wielkanocna. Tym, którzy są już znudzeni powtarzającymi się przepisami na tę potrawę prezentujemy nową odsłonę sztandarowego świątecznego dania - wypróbowany przez nas przepis Magdy Gessler z portalu smakizycia.pl. Życzymy smacznego
PRZECZYTAJ TEŻ - WIELKANOCNE PRZEPISY MAGDY GESSLER - BABA WIELKANOCNA
Jaja faszerowane migdałami Magdy Gessler - niezbędne składniki:
(składniki na 8 jajek faszerowanych z migdałami)
6 jaj
ok. 50 g płatków migdałowych
1 mała cebula
pół pęczka świeżej kolendry
1 łyżka śmietany 22%
tłuszcz do smażenia: olej lub
klarowane masło
kilka całych migdałów
świeżo zmielony pieprz
sól
Jaja faszerowane migdałami Magdy Gessler - sposób przygotowania
Ugotuj jajka na twardo i ostudź. Zdecydowanym ruchem doświadczonego samuraja przekrój je ostrym nożem tak, aby nie pokruszyć skorupki. Delikatnie wydłub zawartość. Posiekaj ją drobno z cebulą i kolendrą. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Wrzuć płatki migdałowe na patelnię i zrumień je delikatnie. Całe migdały sparz wrzątkiem. Ostudź lekko i obierz ze skórki. Zrumień je na patelni, a potem obtocz w soli. Skorupki delikatnie napełnij farszem.
Wierzch przykryj płatkami migdałowymi i lekko dociśnij. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Ułóż połówki jajek, migdałami do dołu. Usmażone jaja osącz na papierowym ręczniku. Na każdej połówce ułóż całe migdały w soli.
NA TEMAT: