Przygotowany przez Pyszne.pl serwis Foodwiki prezentuje, w jaki sposób swoje wersje pierogów przyrządzają mieszkańcy odległych zakątków świata.
Pierogi w Japonii
Gyoza (Japonia) – Naszą kulinarną podróż zaczynamy w odległej Japonii, skąd pochodzą chrupiące pierożki gyoza. Ich farsz zawiera wszystkie smaki, z którymi kojarzy nam się kraj samurajów – mięsa wieprzowego, sosu sojowego, sake, dodatkowo cebuli i kapusty pekińskiej. Pierożki zawinięte w koperty z plisowanym brzegiem smaży się tylko z jednej strony, a po odsączeniu podaje jako przystawkę z sosem sojowym lub chilli.
NA TEMAT:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pierogi w Chinach
Bao (Chiny) – Puszyste, chińskie bułeczki co prawda w niczym nie przypominają naszych pierogów, ale są równie smaczne. Bao, znane też jako baozi, zazwyczaj wypełnione są mięsnym farszem, ale zdarzają się też wersje z nadzieniem z pasty fasolowej, nasion lotosu albo z chilli w bardzo ostrej odsłonie. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta powstającego z mąki pszennej, tłuszczu, drożdży, octu ryżowego i cukru. Chińczycy traktują baozi jako danie typowo śniadaniowe – mniejsze pierożki najczęściej serwuje się w restauracjach, ich większą wersję łatwiej zdobyć na przydrożnych straganach.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pierogi w Indiach
Samosa (Indie) – Trójkątna, indyjska przekąska smażona na głębokim oleju zyskała fanów w restauracjach na całym świecie. Pomimo niepozornego wyglądu, wymaga dużo pracy – ciasto jest wielokrotnie wałkowane, a sam farsz zawiera kilkanaście składników, takich jak ser paneer i warzywa (groszek, ziemniaki, cebula i inne), mięso z kurczaka lub jagnięciny i oczywiście przyprawy – kolendra, imbir i chilli. Niezależnie od nadzienia, doskonale smakują w połączeniu z sosem miętowym lub dipami na bazie jogurtu.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pierogi w Gruzji
Chinkali (Gruzja) – Od lat kuchnia gruzińska cieszy się dużą popularnością w Polsce, o czym najlepiej świadczy zwycięstwo warszawskiej restauracji Batumi w konkursie Top Restauracje 2017. Pierogi chinkali stały się jednym z głównych w menu lokali serwujących gruzińską i rosyjską kuchnię. Wyróżnia je sposób jedzenia – wypełniony mięsnym farszem pierożek trzyma się za zwinięte na górze ciasto. Po jego nadgryzieniu wypija się bulion otaczający nadzienie, dopiero po tym zjada się całość, zostawiając na talerzu kawałek ciasta trzymany w dłoni. Z racji kaukaskiego pochodzenia potrawy, mięsem wykorzystywanym jako farsz najczęściej jest mielona baranina lub wołowina.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pierogi w Meksyku
Empanadas (Meksyk) – Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą wybrać latynoskie empanadas, wypełnione mięsnym farszem (najczęściej z wołowiny) i warzywami. Istnieje wiele wersji empanadas, w zależności od regionu – mogą być wykonane zarówno z ciasta pierogowego, chlebowego jak i przypominającego ciasto francuskie. W brazylijskiej wersji, zwanej empadinhas, nadzienie przygotowuje się z dorsza, krewetek, kurczaka lub sera. W Polsce najłatwiej skosztować empanadas w restauracjach z kuchnią meksykańską.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Fataya (Senegal) – Ten rodzaj pierogów jest popularny w Afryce, przede wszystkim w Senegalu. Przygotowane z drożdżowego ciasta przybierają różne formy – ruloników, kopert lub półksiężyców. Podobnie jak empanadas, mogą mieć mięsne lub rybne nadzienie. Podaje się je z pomidorowym sosem z grubo siekaną cebulą i pikantnymi przyprawami.
Wyświetl ten post na Instagramie.