Sporo osób unika street foodu z obawy przed zatruciem pokarmowym. Niepotrzebnie. Przecież jadłospis w podróży tak czy inaczej się zmieni – bez względu na to, czy będziemy stołować się w restauracji, czy na ulicy.
Podczas dalekich wyjazdów można mieć kłopoty trawienne, nie cierpiąc na żadną infekcję. Są one jedynie skutkiem tego, że wystawiamy swój żołądek na odmienną florę bakteryjną.
NA TEMAT:
Pyszny i bezpieczny street food
Wbrew pozorom street food wcale nie musi być ryzykowny. Produkty serwowane na ulicznych straganach zazwyczaj są świeże, wszystko schodzi jednego dnia, poza tym smażone są na głębokim tłuszczu, co eliminuje szkodliwe związki i bakterie.
Warto też pamiętać, że niektóre ostre potrawy mogą zapobiegać zakażeniom. Niektóre przyprawy – np. czosnek, kardamon, pieprz cayenne – mają działanie bakteriobójcze.
Wyruszcie zatem z nami w podróż dookoła świata w poszukiwaniu najsmaczniejszego jedzenia ulicznego. W galerii prezentujemy 14 przepysznych kierunków.