Kuchnie świata

Pyszna, ale niebezpieczna. Kuchnię tego kraju naukowcy uznali za „śmiercionośną”

Agnieszka Morawska, 10.11.2021

Kobiety sprzedające tradycyjny chleb - non. Szachrisabz, Uzebkistan

fot.: MAREK ZAJDLER/East News

Kobiety sprzedające tradycyjny chleb - non. Szachrisabz, Uzebkistan
Kuchnia uzbecka jest niebezpieczna dla zdrowia? Została uznana za najbardziej „śmiercionośną”. Naukowcy nie mają wątpliwości - nadmiar tradycyjnych potraw może nam poważnie zaszkodzić. Opinia uczonych nie spodobała się Uzbekom.

Jedno z najdłużej wydawanych na świecie medycznych czasopism opublikowało badania dotyczące śmierci wynikającej z niewłaściwej diety. Naukowcy z The Lancet uznali, że najwięcej szkód w organizmie wyrządza tradycyjna kuchnia uzbecka. To właśnie w Uzbekistanie w 2017 roku zanotowano najwięcej zgonów spowodowanych złym odżywianiem. Taka informacje nie spodobała się mieszkańcom kraju, dumnym ze swoich tradycji kulinarnych. W wywiadzie dla BBC, Lola Abdurakhimova, uzbecka gastroenterolog, zauważa, że problemem nie jest tradycyjna kuchnia, ale zmieniające się nawyki i styl życia. Dla ciężko pracujących rolników takie potrawy są jak najbardziej wskazane, pozostali powinni jednak zachować umiar. Zatem jeśli smakujecie kuchni uzbeckiej tylko od czasu do czasu, nie macie powodów do obaw.

NA TEMAT:

Jak jest kuchnia uzbecka?

Kuchnia uzbecka jest bardzo zróżnicowana, w zależności od regionu. Pełna mięsa i ryżu. Obfituje w produkty mączne, warzywa i tłuszcz. Jest też dobrze przyprawiona kminkiem, pieprzem, kolendrą i cynamonem.

Jakich potraw spróbować w Uzbekistanie?

Non

Uzbecki chleb jest jak dzieło sztuki. Pierwszy bochenek został wypieczony prawdopodobnie 5 tysięcy lat temu. Znacznie różni się od naszego tradycyjnego, baltonowskiego. Non jest płaski, okrągły i złocisty. To, co zachwyca to dekoracje, które sprawiają, że każdy egzemplarz jest wyjątkowy. Wypieka się go w glinianych piecach. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.

Non - tradycyjny chleb uzbecki
Fot. MAREK ZAJDLER/East News

Pilaw

Narodowe danie Uzbekistanu. Powstał jeszcze za czasów Aleksandra Wielkiego. Legenda głosi, że podczas jego wielkiej wyprawy na wschód armia potrzebowała prostej potrawy, która dostarczyłaby mnóstwa energii, a do tego nadawałaby się zarówno na obiad, śniadanie i kolację. Pilaw składa się z ryżu, mięsa, cebuli, marchwi, soczewicy, rodzynek i orzechów. Co ważne, gotują go tylko mężczyźni!

Manti

Pierogi, które są uzbecką specjalnością. Tradycyjne są faszerowane jagnięciną, wołowiną, ziemniakami lub dynią. Mogą być smażone lub gotowane. Podaje się je z masłem, śmietaną lub sosem pomidorowym.

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.

Uzbek festival continues with #manti

Samosy

Samosy to pewnego rodzaju pierogi, których nadzienie nie różni się od manti. Ale są pieczone w piecu Tandyr. Urzekają delikatnością i chrupkością.

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.

Pumpkin Samosas (Samsa) with Cilantro Mint Chutney. Grab the recipe below and tag your pumpkin loving friend. Sharing this favorite Central Asian savory pumpkin dish with you guys today. I learned this recipe from my mother. We would make these samosas almost every weekend growing up. I now make them for a special occasion and as an appetizer for my Thanksgiving dinner parties. Traditionally, these samosas are made with a pastry dough. I like this lighter version better. Makes 14-15 samosas I used Goya Empanada Wrappers for quick version. (1 pack) Skip the dough making part if using pre-made wrappers. Homemade Dough 2 cups all purpose flour 1 teaspoon Salt 2-3 tablespoons avocado oil 1/2 cup hot Water 3 tbps of non dairy yogurt one handful Sesame Seeds Filling 1 medium size Butternut Squash (about 2 cups) 1 large red onion 5-6 fresh curry leaves (optional) 1 teaspoon Salt 1/2 teaspoon Pepper 1/2 teaspoon Cumin 2 tsp of coconut or date sugar 3 tablespoons Avocado Oil Method: Preheat oven to 380 degrees F. In a stand mixer, combine flour, hot water, non dairy yogurt, and salt and kneed dough for 5 minutes until dough is smooth. cover and rest for 30 minutes. Meanwhile, mince onion and pumpkin. I used my food processor to mince all the filling ingredients coarsely. Mix with salt, pepper, cumin, sugar and oil. Divide the dough into 12-15 pieces. Make a ball, dust the surface lightly with flour and roll out each dough ball into 4-5 inch diameter. Repeat the process with each dough pieces. They don’t have to be perfectly round. Fill each dough with. 2 tbsp of pumpkin mixture and fold it in triangle. Watch my highlights for step step instructions. Fill all dough wrappers with the pumpkin filling. Line cookie trays with some parchment paper. Place the samosas with folder side down on the cookie tray. Brush each samosa with some almond or soy milk, sprinkle with some black sesame seeds and bake them for 30 min until top is golden brown. Enjoy with some mint chutney. Recipe for the cilantro mint chutney is in the comments section below. . . #somsa#samosa#pumpkin#naturallyzuzu#uzbek#uzbekfood

Post udostępniony przez Zuliya Khawaja | NaturallyZuzu (@naturallyzuzu) Lis 10, 2019 o 6:07 PST

Shurpa

Zupa na bazie jagnięciny i świeżych warzyw. Koniecznie z pomidorami, marchewką i cebulą.

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.

Шурпа: самый сытный суп из всех Шурпа не только одно из главных блюд восточной кухни. Ее еще можно назвать одним из самых сытных супов, которые можно сварить. Кочевникам оно заменяло и первое, и второе совершенно неспроста. Основой шурпы служит крепкий мясной бульон, куда добавлено в изобилии мясо, а также картошка и другие овощи. Такая комбинация делает шурпу универсальным блюдом на каждый день, которое очень долго не надоедает. Освоив приготовление шурпы, вы сможете дополнить ваше домашнее меню чрезвычайно сытным и вкусным блюдом. Подробности читайте на сайте Steaklovers.menu #steaklover #steakloversmenu #food #soup #shurpa #soupshurpa #вкусно #еда #готовимдома #рецепты #суп #шурпа #супшурпа

Post udostępniony przez Steaklovers (@steakloversru) Lip 23, 2019 o 4:35 PDT

Jak smakuje Azja? Sprawdźcie w naszej relacji z Azja Festiwal w Warszawie

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.