Jedno z najdłużej wydawanych na świecie medycznych czasopism opublikowało badania dotyczące śmierci wynikającej z niewłaściwej diety. Naukowcy z The Lancet uznali, że najwięcej szkód w organizmie wyrządza tradycyjna kuchnia uzbecka. To właśnie w Uzbekistanie w 2017 roku zanotowano najwięcej zgonów spowodowanych złym odżywianiem. Taka informacje nie spodobała się mieszkańcom kraju, dumnym ze swoich tradycji kulinarnych. W wywiadzie dla BBC, Lola Abdurakhimova, uzbecka gastroenterolog, zauważa, że problemem nie jest tradycyjna kuchnia, ale zmieniające się nawyki i styl życia. Dla ciężko pracujących rolników takie potrawy są jak najbardziej wskazane, pozostali powinni jednak zachować umiar. Zatem jeśli smakujecie kuchni uzbeckiej tylko od czasu do czasu, nie macie powodów do obaw.
NA TEMAT:
Jak jest kuchnia uzbecka?
Kuchnia uzbecka jest bardzo zróżnicowana, w zależności od regionu. Pełna mięsa i ryżu. Obfituje w produkty mączne, warzywa i tłuszcz. Jest też dobrze przyprawiona kminkiem, pieprzem, kolendrą i cynamonem.
Jakich potraw spróbować w Uzbekistanie?
Non
Uzbecki chleb jest jak dzieło sztuki. Pierwszy bochenek został wypieczony prawdopodobnie 5 tysięcy lat temu. Znacznie różni się od naszego tradycyjnego, baltonowskiego. Non jest płaski, okrągły i złocisty. To, co zachwyca to dekoracje, które sprawiają, że każdy egzemplarz jest wyjątkowy. Wypieka się go w glinianych piecach. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.
Pilaw
Narodowe danie Uzbekistanu. Powstał jeszcze za czasów Aleksandra Wielkiego. Legenda głosi, że podczas jego wielkiej wyprawy na wschód armia potrzebowała prostej potrawy, która dostarczyłaby mnóstwa energii, a do tego nadawałaby się zarówno na obiad, śniadanie i kolację. Pilaw składa się z ryżu, mięsa, cebuli, marchwi, soczewicy, rodzynek i orzechów. Co ważne, gotują go tylko mężczyźni!
Manti
Pierogi, które są uzbecką specjalnością. Tradycyjne są faszerowane jagnięciną, wołowiną, ziemniakami lub dynią. Mogą być smażone lub gotowane. Podaje się je z masłem, śmietaną lub sosem pomidorowym.
Samosy
Samosy to pewnego rodzaju pierogi, których nadzienie nie różni się od manti. Ale są pieczone w piecu Tandyr. Urzekają delikatnością i chrupkością.
Shurpa
Zupa na bazie jagnięciny i świeżych warzyw. Koniecznie z pomidorami, marchewką i cebulą.
Jak smakuje Azja? Sprawdźcie w naszej relacji z Azja Festiwal w Warszawie