NA TEMAT:
Według niektórych źródeł historycznych pizza była znana już w starożytności. Około 600 r. przed naszą erą, placek wypiekany na specjalne uroczystości opisał grecki filozof Platon. Ówczesny wypiek odbiegał wyglądem i smakiem od pizzy znanej nam dziś, ale można uznać go za jej prymitywną wersję. Pierwsze oficjalne wzmianki o włoskim przysmaku pojawiły się dopiero tysiąc lat później. W archiwum katedry w Gaecie, odnaleziono dokument z 997 r., w którym słowo,,pizza” zostało użyte po raz pierwszy.
Pierwsza pizzeria powstała jednak nie w Gaecie, a Neapolu. Początkowo placki były sprzedawane na ulicy, dopiero w 1830 r. otwarto pierwszy lokal z krzesłami i stolikami. W 1889 r. miasto odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Władczyni zażyczyła sobie zjeść popularną w regionie pizzę. Miejscowy kucharz Raffaele Esposito upiekł trzy placki, jednak na Małgorzacie największe wrażenie zrobił ten z mozzarelą, bazylią i pomidorami. Królowa była zachwycona nawiązaniem do barw znajdujących się na fladze Włoch. Na cześć Jej Wysokości, pizza ta została nazwana margheritą.
Gdzie jest najlepsza pizza w Rzymie?
– Koniecznie wpadnij do Dar Poete na Traestevere – poleca Giuseppe, który mieszka w Rzymie od urodzenia. – Mają dobre ceny, zdecydowanie warte smaku. Sposób, w jaki wykonują pizze sprawia, że są wyśmienite. Moja ulubiona to Buffalo mozzarella. - Pizzeria jest czynna codziennie od 12:00 do północy.
Smaczną pizzę na Traestevere zjemy nie tylko w Dar Poete. – Tylko Pizzeria Ai Marmi! – zachwyca się Lugi. – Mają świetnie składniki, ceglany piec i dobrych kucharzy. Robią pizzę w prawdziwie włoskim stylu. Lubię to!- Oprócz pizzy, w Ai Marmi warto spróbować także suppli, czyli popularnych we Włoszech kulek z ryżu.
Najlepszą kwadratową pizzę zjemy w Bonci Pizzarium, zlokalizowanej w pobliżu stacji metra Cipro. Ceny mogą wydawać się wysokie, ale są wprost proporcjonalne do wysokiej jakości serwowanych dań. – To obowiązkowy punkt podczas każdej wizyty w Rzymie. – przekonuje mnie Maria, mieszkanka Wiecznego Miasta.
Jeżeli chcemy natomiast zjeść pizzę najbardziej zbliżoną do tej, która została spopularyzowana w Neapolu ponad 100 lat temu, powinniśmy udać się do La Gatta Mangiona. - Jest pyszna, a to dzięki temu, że jest wykonywana z produktów najwyższej jakości. – mówi Luca, który po przeprowadzce do Rzymu postanowił zwiedzić jak największą liczbę pizzerii w mieście.
Gdy już zmęczy nas eksplorowanie Koloseum czy Forum Romanum i postanowimy wybrać się na obrzeża Rzymu, warto wstąpić na kawałek pizzy do pizzerii Tonda. Według Francesca i jego przyjaciół można tam zjeść najlepszą mergheritę w całym Rzymie.