Wrocław wyróżnia się wśród innych polskich miast pod względem liczby mostów i wiaduktów. Stolica Dolnego Śląska jest też bardzo dobrą bazą wyjazdową dla kilkudniowym wypadów do Czech lub w Karkonosze. Gdzie najlepiej wstąpić na obiad, gdy zmęczą nas wycieczki po Wrocławiu i okolicy? Przedstawiamy wam listę miejsc, gdzie zjecie nie tylko tanio, ale przede wszystkim smacznie.
NA TEMAT:
Wrocław: gdzie zjeść?
VEGA BAR
VEGA Bar Wegetariański rozpoczął działalność w 1987 roku. Przez ponad dziesięć lat był to jedyny lokal w Polsce łączący kuchnię wegańską i wegetariańską. Od 2013 roku menu baru jest wyłącznie wegańskie.
Serwowane potrawy są przyrządzane z produktów roślinnych, takich jak świeże warzywa i owoce, kasze czy orzechy. W kuchni nie znajdziemy półfabrykatów, konserw ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo w karcie dań potrawy dla siebie znajdą zarówno osoby na diecie bezglutenowej, jak i diabetycy.
Ceny zaczynają się już od 6 zł. Oprócz dań śniadaniowych i obiadowych w VEGA Barze zjemy też ciasta, desery i lody.
Pełne menu znajduje się na stronie internetowej www.barvega.wroclaw.pl
KNAJPA KRES
Tradycyjną kuchnię kresową, ukraińską, gruzińską, a dodatkowo w przystępnych cenach, zjemy w knajpce Kres. Jak mówią sami właściciele, lokal powstał na pograniczu różnych kultur, umiejętności i smaków.
W menu dominują ukraińskie potrawy. Szef kuchni w szczególności poleca kurczaka po kijowsku oraz płow z baraniną. Dużą popularnością cieszą się również naleśniki, które w Kresie zjemy zarówno na słodko, jak i na słono.
Kres to miejsce, gdzie oprócz zjedzenia pysznego obiadu możemy również spędzić czas przy niskoprocentowym alkoholu. Lokal współpracuje z browarem spod Pragi, skąd regularnie przywożone jest lokalne piwo. Z kolei fani wina będą mogli skosztować trunku prosto z Gruzji.
W lokalu są również organizowane cykliczne pokazy filmowe, koncerty, spotkania z podróżnikami oraz wieczory literackie.
Menu znajduje się na stronie internetowej: www.knajpa-kres.pl
BAR MIŚ
Bar Miś przy ul. Kuźniczej 24 przez wielu wrocławian uważany jest za miejsce legendarne. Poza mieszkańcami miasta, znany bar mleczy cieszy się również uznaniem wśród studentów i turystów. Świadczą o tym chociażby długie kolejki, które w porze obiadowej wychodzą na zewnątrz lokalu.
Najpopularniejszą potrawą w karcie dań są pierogi ruskie, nierzadko goście przychodzą odpowiednio wcześnie, żeby zdążyć zamówić swoje ulubione placuszki z nadzieniem. Nie mniejszym powodzeniem cieszą się naleśniki i łazanki.
W dużej mierze Bar Miś zawdzięcza swoją popularność wyjątkowo niskim cenom. Zupę pomidorową z makaronem zjemy tu za 1,34 zł, barszcz ukraiński za 1,50 zł, a szczawiową z ryżem za 1,39 zł. Z kolei kotlet schabowy z kaszą oraz surówką z białej kapusty to koszt 8,40 zł.
Niskie, wyliczone co do grosza ceny wynikają z faktu, że Miś jest jednym z nielicznych dofinansowywanych barów mlecznych.
PASIBUS
Zanim Pasibus stał się najpopularniejsza burgerownią we Wrocławiu, cały biznes kręcił się wokół pojedynczego food trucka, który w połowie 2013 roku zaparkował na stałe przy jednej z ulic. Od tego czasu Pasibus mocno się rozrósł, obecnie są to już nie tylko auta, ale również stacjonarne przystanki. Słynne burgery zjemy w siedmiu miejscach we Wrocławiu, między innymi na placu Grunwaldzkim oraz przy ulicach Legnickiej i Świdnickiej.
Ceny za burgera zaczynają się już od 16 zł. W menu, poza klasycznymi rozwiązaniami, znajdziemy również ciekawe połączenia smaków, takie jak parmezan i grillowany boczek (Włoski Pastuch) czy wołowina i chutney gruszkowy (Grucha).
W menu znalazło się też miejsce dla zup, frytek, nachosów oraz napoi zarówno bez jak i alkoholowych.
Pełną kartę dań oraz listę lokali można znaleźć na stronie internetowej: www.pasibus.pl
ZUPA
Zupę przyjęło się traktować jak lekkie danie lub nawet przystawkę. We Wrocławiu są jednak miejsca, gdzie sycące kremy o unikalnym smaku stanowią pełnowartościowy posiłek. Lokal gastronomiczny o prostej nazwie Zupa znajdziemy w stolicy Dolnego Śląska pod trzema adresami: przy ul. Szewskiej 24/26 (wejście od Kotlarskiej), Igielnej 14 oraz Bujwida 25 (pod akademikami Kredka i Ołówek).
W Zupie zjemy nie tylko polskie klasyki, takie jak rosół czy zupa ogórkowa, ale też dania prosto z ciepłych krajów, od kremu z batatów po chłodnik gazpacho.
W cenie zupy goście mogą dobrać dodatki, do wyboru są miedzy innymi ziarna słonecznika lub sezamu, świeża pietruszka oraz grzanki.
Pozycje w menu zmieniają się codziennie. Pełny wykaz zup znajduje się na stronie: www.zupa.wroclaw.pl