Lubuski Szlak Wina i Miodu
Tradycje winiarskie okolic Zielonej Góry sięgają XIV wieku. Pierwsze winnice założyli nad Odrą flamandzcy osadnicy. Winiarstwo rozwijało się i kwitło - w okresie industrializacji istniało tu siedem dużych wytwórni, w największych zakładach Gremplera zaczęto produkować pierwsze niemieckie wino musujące. XX wiek to już powolny początek końca. "Uprawa stała się mało opłacalna", mówi Przemysław Karwowski, pomysłodawca Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu. "Wraz z rozwojem kolejnictwa i przemysłu robotnicy porzucali winnice na rzecz pracy w fabrykach. Łatwiej dostępne stały się też wina z południowych Niemiec, konkurencja była coraz większa. Teraz, po latach, winiarstwo zaczęło się odradzać, znów ma szansę stać się wizytówką Zielonej Góry". Na Lubuskim Szlaku Wina i Miodu znalazły się regionalne winnice, pasieki, jest też Skansen Pszczelarski w Pszczewie, Muzeum Wina w Zielonej Górze i jedna z największych atrakcji regionu: Muzeum Etnograficzne w Ochli.
NA TEMAT:
Muzeum Etnograficzne w OchliJedną z największych atrakcji regionu jest Muzeum Etnograficzne w Ochli. Znajduje się tu 51 obiektów budownictwa wiejskiego. Do najciekawszych budowli należy m.in. XVIII-wieczna wieża winiarska. Normalny bilet do skansenu kosztuje 8 zł, bilet ulgowy 5 zł. Muzeum czynne jest od wtorku do niedzieli, ul. Muzealna 5, Ochla, www.muzeumochla.pl |