1. Pańska skórka - co to jest i skąd pochodzi?
To tradycyjny biało-różowy cukierek domowej roboty, zawijany w pergamin i sprzedawany głównie w Warszawie. Poza stolicą, przysmak jest praktycznie nieznany. Przedwojenny smakołyk od lat jest obecny na przycmentarnych straganach w czasie świąt zadusznych.
2. Jak smakuje pańska skórka?
Cukierek jest przygotowany z ubitych na sztywno białek, cukru, wody oraz soku z cytryny i malin. Ma delikatny karmelowo-migdałowy smak, niektórym jednak przypomina owocową pastę do zębów. Warszawski przysmak jest bardzo słodki, rozpuszczając się w ustach przykleja się do zębów i podniebienia. Im zimniej tym pańska skórka jest twardsza. Trzeba być ostrożnym podczas gryzienia, bo możemy sobie zafundować nieplanowaną wizytę u stomatologa.
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD QUIZEM
3. Skąd wzięła się nazwa pańskiej skorki?
W Słowniku warszawskim z początku XX wieku znajdziemy cukierek pod hasłem „panieńska skórka”. Swoją nazwę zawdzięczał konsystencji, która przypominała delikatną skórę młodych panien. Z czasem nazwa została zmieniona na „pańską skórkę”.
4. Pańska skórka specyfikiem z apteki?
To mógł być jeden z ulubionych leków zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W „Słowniku języka polskiego” Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwieckiego z 1908 roku znajdziemy informacje, o pańskiej skórce w aptekach. Początkowo sprzedawano ją jako lekarstwo na kaszel.
5. Pańska skórka na specjalnej liście
30 stycznia 2008 roku pańska skórka została wpisana do rejestru produktów tradycyjnych.
6. Pańska skórka w innych regionach
Mimo, że pańska skórka jest typowo warszawskim smakołykiem ma swoje odpowiedniki w innych regionach polski. W Krakowie podczas Wszystkich Świętych kupimy turecki miodek, w Lublinie spotkamy szczypki. Na Lubelszczyźnie kupimy je także podczas odpustów.