Pomorze - potrawy nie tylko z ryb
Ziemia może nie jest zbyt urodzajna, ale dostęp do wód zarówno słonych jak i słodkich zapewnia regionowi mnogość dań z wykorzystaniem ryb. Przez wieki Kaszubi i Pomorzanie opracowali szereg sposobów na przygotowanie ryb. Smażono je, wędzono, marynowano, gotowano. Wszelkie rybne zupy polskie powstały właśnie tutaj, a szlachetne królewskie wędzone węgorze serwuje się tutaj jako dumę tutejszej kuchni. Obok ryb ważne miejsce zajmowały także ziemniaki oraz chleb. Z mięs najczęściej jadano drób, zwłaszcza gęsinę. Do tej pory to wielce ceniony przysmak.
NA TEMAT:
Kaszuby - kuchnia pełna energii
Podobnie jak inne regiony również na Kaszubach stworzono przepis na czarninę, tutaj przygotowywaną z krwi gęsiej. Popularnym rodzajem pasty do chleba była okrasa – czyli zmielone mięso gęsie wraz z tłuszczem, doprawiane ziołami. Podobnie jak w innych regionach gdzie podstawą wyżywienia było jadło proste, ale sycące serwowano dającą wiele energii kaszę ze szpyrkami czyli skwarkami. Częstym dodatkiem do dań są owoce suszone - brzad. Robi się z nich kompoty, dodaje do mięs, a także przygotowuję zupę brzadową.
Polecana restauracja
Chëcz u Kaszëbë Restauracja na poddaszu, nad brzegiem jeziora Kłodno. Dobry wybór dań lokalnych: za rzucanki kaszubskie, czyli placki z mięsem, zapłacimy 15 zł, ziemniak z boczkiem, jajkiem i kwaśnym mlekiem kosztuje 12 zł. ul. Gryfa Pomorskiego 238, Chmielno www.checzukaszebe.pl |