Piwo i potrawy mięsne
To region, który chyba najwięcej przejął z kuchni niemieckiej i austriackiej, a także z kuchni czeskiej. Ponadto nie jest to kuchnia jednorodna, gdyż niemalże w każdym z większych śląskich miast występują charakterystyczne receptury. W tej kuchni jada się dużo dań na bazie mięsa i podrobów. Słynna w całej Polsce i niezwykle ceniona jako dodatek do piwa golonka jadana była dawniej tylko na Śląsku oraz w Wielkopolsce. Ponadto słynne mielone kotlety, na Śląsku zwane karminadlami, to również podstawowe mięsne danie obiadowe często serwowane w tardycyjnych śląskich domach. W kuchni tego regionu nie brak także ziemniaków, na Śląsku zwanych kartoflami.
NA TEMAT:
Kluski śląskie i kartoflak
Znanym daniem jest kartoflak czyli tarte ziemniaki pieczone z dodatkiem cebuli i tłustej wędliny oraz mozgoł - ugotowane osobno ziemniaki i kapusta, a następnie ugniecione ze smalcem. Rodowici Ślązacy do tej pory lubują się we wszelakich kluskach serwowanych do mięs lub okraszanych słoniną i cebulą. Tutaj należy wymienić słynne śląskie kluski z dziurką, które równie chętnie na Śląsku podaje się na słodko np. ze śliwkami. Ślązacy mają też swoją odmianę rogali marcińskich wypiekanych w Wielkopolsce, z tymże tutaj noszą one nazwę martinki.
Polecana restauracjaKarczma Śląska - Śląskiej kuchni najlepiej zakosztować w prawdziwej Karczmie Śląskiej na Giszowcu. Gospoda z 1910 r. stoi w centrum niezwykłego osiedla robotniczego, które było pierwszą - poza Anglią - realizacją idei miasta ogrodu. Zabytkową karczmę otacza stary park, gdzie latem odbywają się liczne koncerty, w tym popularnych na Śląsku górniczych orkiestr Katowice-Giszowiec, pl. Pod Lipami 1, czynne : 12.00 do 22.00 (w pon. do 21.00); |