Cechą szczególną doliny Kleinwalsertal jest jej położenie: jej 4 miejscowości Riezlern, Hirschegg, Mittelberg i Baad leżą wprawdzie w austriackim landzie Vorarlberg, mimo to prawie w całości otoczone są Alpami Algawskimi, a dostęp do nich możliwy jest tylko od strony Bawarii. Tym samym Kleinwalsertal jest jedną z pierwszych tzw. „Nordstaulagen“ w Alpach i w związku z tym gromadzi się w niej przez całą zimę szczególnie dużo śniegu.
Ośrodek narciarski Kleinwalsertal-Oberstdorf położony na obszarze 2 krajów oferuje 128 km „transgranicznych” stoków narciarskich o różnym stopniu trudności. Już 6. grudnia ruszają pierwsze wyciągi i kolejki, które sięgają obfitujących w śnieg wysokości dochodzących do 2.030 m. Wraz z oficjalnym rozpoczęciem sezonu zimowego sytuacja postępuje lawinowo: do 20. grudnia czynnych jest już 47 kolejek i wyciągów, a cała dolina jest całkowicie przejezdna dzięki połączeniom wyciągowym. W przypadku wielu ośrodków niemalże wprost spod drzwi wyruszyć można na spotkanie z białym szaleństwem. Oferta dla miłośników zimowego wypoczynku ciągnie się kilometrami również na uboczu stoków. Coraz więcej urlopowiczów, którzy szukają spokoju, relaksu i siły natury zachwyca się wędrówkami górskimi w okresie zimowym (50 km), narciarstwem biegowym (42 km), szlakami turystycznymi, jazdą poza wyznaczonymi trasami oraz wędrówkami z rakietami śnieżnymi. Do doliny Kleinwalsertal prowadzi wygodny dojazd samochodem przez oddaloną o 10 km wieś Oberstdorf (Niemcy/Bawaria) bez winiety.
Jednocześnie regionalna kuchnia w dolinie Kleinwalsertal gwarantuje najwyższą jakość kulinarną. Na 5000 mieszkańców przypada w Kleinwalsertal 9 czepków Gault-Millau, 1 gwiazda Michelin i 14 odznaczeń GenussWirte. Gastronomia i turystyka współpracuje z lokalnymi rolnikami, myśliwymi i handlarzami. Dzięki regionalnym wyrobom inicjatywa „Önsche Walser Chuche“ „przekłada“ tradycję kuchni z doliny Kleinwalsertal na dzisiejsze czasy.
NA TEMAT: