BUDAPESZT

Budapeszt: Atrakcje Budapesztu - cześć 4 - Specjały madziarskiej kuchni

Malinowy mus

fot.: Katarzyna Cegłowska

Malinowy mus
Malinowy mus, czy słynny gulasz z papryką? Oba dania kuchni węgierskiej smakują świetnie.

Kolejną część relacji ze zwiedzania Budapesztu przeczytaj już jutro na: www.podroze.pl/kierunki/kraj/wegry

NA TEMAT:

Na lunch wybieram "21 Restaurant", którą polecił mi znajomy Węgier. Leżący w sercu wzgórza zamkowego lokal serwuje wyrafinowaną wersję dań kuchni węgierskiej, a sądząc po ilości zajętych stolików, cieszy się dobrą reputacją. Na początek zamawiam zupę dnia. Okazuje się, że podany na zimno, malinowy mus z bitą śmietaną, smakujący raczej jak deser niż chłodnik, jednak jest doskonałym starterem, jednym z wiosenno-letnich specjałów kuchni madziarskiej. Po tak sycącej przystawce nie mam już siły na drugie, zamawiam więc tylko espresso.

 

Bock Bisztro, lokal rekomendowany przez kulinarny przewodnik Michelin, a mieszczący się we wnętrzach Royal Hotel, słynie z 250 rodzajów win, węgierskiego gulaszu podanego z ręcznie robionym chlebem i tatara z łososia. W gulaszu oczywiście pływa papryka, jeden z symboli Węgier. Okazuje się, że weszła do tutejszego jadłospisu dopiero w XIX wieku, wcześniej była bowiem kojarzona jako przysmak Turków, okupantów, którzy na ponad 150 lat odcięli Budapeszt od Europy.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.