Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielkanocnego mazurka. To pyszne ciasto ma wiele odmian i wariacji, można się nawet pokusić o stwierdzenie, że ile gospodyń tyle mazurków. Dziś prezentujemy Wam ciekawy przepis znanej restauratorki i prowadzącej "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler, która podzieliła się nim na portalu smakizycia.pl. Życzymy smacznego oraz wesołych i pysznych świąt Wielkiej Nocy!
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler - niezbędne składniki:
2 duże wafle
5 białek jaj
200 g cukru pudru
odrobina masła
500 g bakalii (orzechy, migdały, śliwki, skórka pomarańczowa, czekolada, rodzynki)
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler - sposób przygotowania:
Do krojenia tego mazurka trzeba używać bardzo ostrego noża, aby kawałki nie były poszarpane, lecz równo pocięte.
Bakalie pokroić na kawałki (z wyjątkiem migdałów, te muszą pozostać całe). Wsypać do miski, wymieszać i dodać bardzo sztywno ubitą pianę z cukrem pudrem. Ostrożnie wymieszać, aby nie zepsuć piany.
Masę ułożyć na waflu umieszczonym na białej blasze, wysmarowanej masłem (na grubość mniej więcej jednego palca). Wygładzić szybko i na wierzch położyć drugi wafel. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok. godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu, mazurek udekorować różowym lukrem, zrobionym z przesianego cukru pudru i soku malinowego lub porzeczkowego, albo barwnika spożywczego.
NA TEMAT: