W drugim odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła restaurację, znajdującą się w bardzo urokliwym miejscu w Bukowinie Tatrzańskiej. Zmieniła jej nazwę z Karczmy u Bartka na Kiełbasa i korale oraz wprowadziła nowe menu. Pojawiło się w nim przepyszne danie - kociołek z jeleniny. Zobacz jak je przyrządzić.
PRZECZYTAJ TEŻ: Tatar Oko Pirata - Przepis Magdy Gessler
Niezbędne produkty:
- 500 g szynki z jelenia
- 500 g wędzonego boczku
- pół szklanki oliwy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 5 ząbków czosnku
- 500 g ziemniaków
- kapusta
- 1 cebula
- przyprawy (ziele angielskie, pieprz, jałowiec)
PRZECZYTAJ TEŻ: Cielęcina po polsku w sosie własnym - Przepis Magdy Gessler
Sposób przyrządzenia: Mięso należy oczyścić z błon, pokroić w kostkę i rozbić. Oliwę, musztardę i przyprawy połączyć w misce i włożyć do tak przygotowanej marynaty mięso. Następnie jelenina musi poleżeć w marynacie co najmniej 12 godzin, aby nabrało smaku. Boczek i ziemniaki pokroić. Do kociołka wkładamy pokrojony w grube plastry wędzony boczek, tak aby przykrył dno i ścianki. Następnie kładziemy liście kapusty i ziemniaki. Posolić i doprawić. Na tę warstwę położyć mięso jelenia. Następnie znowu kładziemy liście kapusty. Kolejne warstwy układamy aż do zapełnienia kociołka.
Do kociołka dolewamy wody (do połowy objętości) lub czerwonego wytrawnego wina. Następnie kociołek zamykamy i gotujemy na żarze w ognisku. Można go też zawiesić nad ogniem na około dwie godziny.
NA TEMAT: