- W czwartym odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła restauracje Syrenka w Ustce. Dzięki znanej restauratorce stało się to najlepsze miejsce do skosztowania świeżych dań z ryb. Podpowiadamy dziś jak przyrządzić gołąbki z dorsza według przepisu Magdy Gessler.
- GOŁĄBKI Z DORSZA - Przepis Magdy Gessler
- Niezbędne produkty:
- pół kilograma dorsza (najlepiej filety z dorsza, ryba musi być świeża a nie mrożona)
- kapusta włoska
- kasza jęczmienna, ok 200 gram
- 3 cebule
- rosół z kury lub bulion 1 litr
- cytryna
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przyrządzenia: Cała trudność w przyrządzeniu gołąbków polega na prawidłowym oddzieleniu liści kapusty - tak, aby były one miękkie, nie rwały się i łatwo było zawinąć w nie mięso. W tym celu należy przygotować duży garnek gorącej wody i włożyć do niego oddzielone liście. Jeżeli mamy problem z oddzielaniem liści i rwą się nam - możemy włożyć do dużego garnka z gorącą wodą całą główkę kapusty - zewnętrzne liście powinny oderwać się o wiele łatwiej.
Z dorszy należy zdjąć skórę i przepuścić mięso przez maszynkę. Cebulę trzeba pokroić w drobna kostkę i odsączyć. Następnie cebulę dodajemy do zmielonej ryby.
Następnie do farszu dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość solimy i pieprzymy. Wyciskamy sok z jednej, niezbyt dużej cytryny i również dodajemy.
Farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy tak jak klasyczne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy, tak by zarumieniły się z każdej strony. Wkładamy do brytfanny, zalewamy rosołem lub bulionem i pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni.
NA TEMAT: