Znana restauratorka nie tylko zmieniła wygląd restauracji w Skarbimierzu i jej nazwę (na "Kapitan Kuk"), ale także wprowadziła nowatorskie menu - pirackie jedzenie na ostro. W menu znalazły się między innymi: Oko Pirata (tatar z czarna oliwką na środku), Krew Pirata (czerwony barszcz), Krem (rosół z kluseczkami, z odrobinką wędzonego łososia). Podpowiadamy, jak przyrządzić tatara, takiego jak serwuje odmieniony Kapitan Kuk.
PRZECZYTAJ TEŻ: Szlakiem Magdy Gessler - Kapitan Nemo / Kapitan Kuk - dojazd i menu
TATAR "OKO PIRATA" Z CZARNĄ OLIWKĄ Z RESTAURACJI KAPITAN KUK - PRZEPIS
Niezbędne produkty:
500 g polędwicy wołowej
2 jajka
pół szklanki oleju słonecznikowego
4 ogórki kiszone
1 cebula
marynowane grzyby
mały słoik czarnych oliwek
przyprawy: sól i pieprz
Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy i mielimy dwa razy w maszynce do mięsa ( maszynka powinna mieć jak najmniejsze oczka). Oddzielamy żółtka jajek od białek. Do zmielonego mięsa dodajemy 2 żółtka jajek. Dolewamy pół szklanki (lub mniej - musimy obserwować konsystencję potrawy, tak aby nie wyszła zbyt rzadka) wody oraz pół szklanki oleju słonecznikowego. Całość mieszamy rękami aż tatar stanie się jednolita masą. Dodajemy sól i pieprz.
Tatara układamy na talerzu. Robimy w nim wgłębienia na środku i wlewamy tam 1 żółtko. Ogórki kiszone, grzybki marynowane oraz cebule kroimy w drobna kostkę i układamy wokół mięsa.
W tatarze "Oko Pirata" Magdy Gessler dodaje się jeszcze czarne oliwki - 1 oliwkę kładziemy na żółtko znajdujące się na środku tatara.
NA TEMAT: