W najnowszym numerze "Show" Magda Gessler przygotowała przepisy na imprezę. Z okazji urodzin dwutygodnika przyrządziła wyjątkowy tort. Sprawdź, jak go przyrządzić.
PRZEPIS NA TORT URODZINOWY Z OWOCAMI:
Składniki:
3 biszkopty
5 żółtek
0,4 l mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 kostki masła
200 g cukru pudru
2 laski wanilii
0,5 l śmietany kremówki
0,5 kg truskawek
200 g zrumienionych płatków migdałowych
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żółtka przez 10 minut ubijać z cukrem i z mąką. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i gotować z mlekiem. Po chwili wyjąć wanilie, zeskrobać z niej miąższ i dodać go do mleka.
Gdy mleko zacznie wrzeć, dodać do niego ubite żółtka i energicznie mieszać trzepaczką, aż zgęstnieje.
do masła dodać 100 g cukru pudru i ubić na lekka piane. Z resztka cukru pudru ubić śmietanę. Tak przygotowane składniki wymieszać.
Biszkopty wykroić tak, by pasowały do talerza tortowego. Wyłożyć pierwszą warstwę kremu, potem owoce, posypać cukrem pudrem. Owoce wygładzić kremem i nałożyć kolejny biszkopt, krem i owoce.
Po położeniu trzeciego biszkoptu, obłożyć tort kremem za pomocą giętkiego noża tortowego.
Ranty obsypać płatkami migdałowymi, na wierzch położyć owoce. Biszkopty można tez nasączyć ponczem.
NA TEMAT: