W trzynastym odcinku siódmego sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restauracje Viki Lektiko w Elblągu. Odmieniła cały lokal, zmieniła nazwę na "Szprot" i postawiła na rybne menu. Jednym z popularniejszych dań są kotlety z dorsza w sosie tatarskim. sprawdź, jak przygotować je w domu.
KOTLETY Z DORSZA W SOSIE TATARSKIM - SKŁADNIKI
- kilogram świeżego mięsa z dorsza (najlepiej filetów)
- 200 g mielonego podgardla
- 2 bułki
- majonez
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka curry
- przyprawy: sól, pieprz, posiekany koperek
- cebula
- bułka tarta
- oliwa
SKŁADNIKI NA SOS TATARSKI
- - szklanka majonezu
- - 4 łyżki śmietany lub jogurtu
- - łyżka chrzanu
- - 1 łyżeczka ostrej musztardy
- - 6-8 grzybków marynowanych (maślaki, pieczarki, podgrzybki, borowiki)
- - 3 spore korniszony
- - sól i pieprz
KOTLETY Z DORSZA W SOSIE TATARSKIM - SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Przygotowanie sosu: Majonez, śmietanę i musztardę połączyć. Pokroić korniszony i grzybki w drobniutka kosteczkę. Połączyć z sosem a następnie dodac przyprawy do smaku.
Przygotowanie kotletów: Na początku musimy zmielić podgardle oraz filety z dorsza. W tym czasie możemy rozgrzać patelnie, a następnie zrumienić na niej posiekana drobno cebulę. Kiedy cebula przestygnie dodajemy ja do kotletów.
Następnie dodajemy też namoczone wcześniej bułki, majonez oraz jedno jajko. Na koniec przyprawiamy do smaku. Kotlety są już gotowe. Należy je obtoczyć bułką tartą i podsmażyć z obu stron na oleju.
Życzymy smacznego!
NA TEMAT: