Tydzień Portugalii w Polsce
Tydzień Portugalii odbędzie się w dniach 26-31 maja w hotelu Intercontinental w Warszawie. Każdego wieczoru, od poniedziałku do piątku, renomowani szefowie kuchni z Portugalii będą przygotowywać tradycyjne portugalskie dania, a producenci win przedstawią swoją ofertę podczas Degustacji Portugalskiego Wina. Event zakończy się 31 maja Portugalskim Brunchem Rodzinnym. W trakcie imprezy spodziewanych jest ponad 1,5 tysiąca uczestników.
Tydzień Portugalski „Smaki Portugalii” to najważniejsze wydarzenie organizowane przez Polsko – Portugalską Izbą Gospodarczą i zarazem największe wydarzenie gastronomiczne promujące Portugalię w Polsce. Wydarzeniu patronuje Ambasada Portugalii w Warszawie, a honorowy patronat objęli: Minister Spraw Zagranicznych Radosław Sikorski i Prezydent Miasta Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz.
NA TEMAT:
Najciekawsze Smaki Portugalii
Podczas „Smaków Portugalii” specjały portugalskiej kuchni będą przygotowywać: Carla Costa, Szef Kuchni Hotelu Altis Park w Lizbonie, Bruna Matias, zastępca Szefa Kuchni Hotelu Altis Park w Lizbonie, Miguel Vaz, Szef Kuchni restauracji Herdade de Esporao i Filipe Henriques, Szef Kuchni w firmie Gelpeixe w Loures. Każdy dzień Tygodnia Portugalskiego będzie poświęcony innemu regionowi Portugalii. W menu znajdą się dania m.in. ze słynnego portugalskiego dorsza bacalhau. Miłośnicy kuchni portugalskiej będą mogli skosztować również takich przysmaków takich, jak ryżowa zapiekanka z kaczką (arroz de pato) czy wieprzowina z małżami (carne de porco à Alentejana).
Warsztaty, podróże i kuchnia
Portugalską atmosferę będą tworzyć codzienne występy: muzyka João Balao, duetu portugalskich gitarzystów - Samuel Cabral i Paulo Carvalho a także Any Pinhal - śpiewaczki Fado. Fado opiera się na melancholijnej muzyce i tekstach opowiadających o tęsknocie. Jako unikatowy portugalski gatunek muzyczny został wpisany na listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
Podczas Tygodnia Portugalskiego będą również miały miejsce sektorowe warsztaty dotyczące turystyki, gastronomii oraz kultury, skierowane do dziennikarzy oraz specjalistów. Natomiast w każdy dzień trwania eventu, od godziny 18:00-20:00 na specjalnych stoiskach wszyscy chętni goście za darmo będą mogli skosztować portugalskich przekąsek i wina.
Tydzień Portugalski promuje Portugalię poprzez jej gastronomię i wina, kulturę, turystykę oraz produkty. Intencją organizatorów jest, aby „Smaki Portugalii” na stałe zawitały do kulturalnego kalendarza Warszawy i wpłynęły na umocnienie stosunków bilateralnych pomiędzy Polską a Portugalią.
Głównym rynkiem inwestycyjnym Portugalii w Europie Środkowo-Wschodniej jest właśnie Polska. W ciągu 10 lat liczba firm portugalskich działających w naszym kraju wzrosła z około 20 do ponad 150. Również Portugalia stała się jednym z ważnych rynków dla polskich eksporterów.
Szczegółowy program Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal” dostępny jest na stronie: www.flavoursofportugal.pl.