Japonia pokonała Francję w zaciętej rywalizacji o liczbę restauracji, którym zostały przyznane upragnione gwiazdki przewodnika Michelin.
Słynny czerwony (a wcześniej niebieski) przewodnik, oceniający kuchnie i hotele, jest wydawany od 1900 roku. Wtedy to Andre Michelin, z myślą o kierowcach w podróży, przygotował dla nich przewodnik po Francji, z przydatnymi informacjami m.in. o warsztatach samochodowych, stacjach paliw, zakwaterowaniu i miejscach z dobrym jedzeniem. W 1926 roku wprowadzono system oceny, polegający na przyznawaniu gwiazdki restauracjom, oferującym smaczne potrawy, a od lat 30 XXw. przy ocenie stosowane jest ich stopniowanie (* ** ***).
NA TEMAT:
21 października ukaże się nowy przewodnik Michelin dla regionu Kansai (środkowo-zachodnia części wyspy Honsiu). Aż 15 japońskich restauracji zostało w tym roku uhonorowanych *** od Michelin. 12 z nich specjalizuje się w kuchni japońskiej, 3 pozostałe serwują kuchnię francuską i tzw. fusion. 59 lokali otrzymało ** a 222 lokale oznaczono *. Przewodnik będzie wydany w dwóch jezykach: angielskim i japońskim.
Japonia może się teraz szczycić w sumie 29 lokalami, oznaczonymi ***. Francja ma ich „tylko” 25. Tokio pozostaje światową stolicą restauracji z *** od Michelin, ma ich na swoim koncie 14, z czego 12 oferuje dania japońskie. Pozostałe dwa lokale serwują kuchnię francuską. Natomiast Paryż posiada 10 restauracji uhonorowanych ***.
Zobacz też , jakie restauracje w Japoni poleca nasz autorka Katarzyna Boni
Nakajima: Wykwintna restauracja w stylu kaiseki. Kaiseki to japoński sposób prezentowania jedzenia, które nie dość, że wspina się na wyżyny sztuki kulinarnej to jeszcze podawane jest w sposób cieszący duszę i oko. czytaj więcej
Sushi Dai: Maleńka restauracja wciśnięta między sklepy ze sprzętem do łowienia ryb i garkuchnie, w których stołują się rybacy wracający z połowu. Łatwo ją znaleźć... czytaj więcej