W dniach 30 marca - 1 kwietnia na krakowskim Rynku Głównym odbędzie się festiwal Wielkanocny Małopolski Smak. Przez trzy dni na stoiskach producentów żywności z całej Małopolski będzie można kupić wielkanocny żurek, jaja, wędliny, pieczywo, świąteczne wypieki, suszone śliwy, miody oraz wiele innych regionalnych przysmaków.
Wielkanocny festiwal w Krakowie rozpocznie się 30 marca, jednak uroczyste otwarcie odbędzie się dzień później, o godzinie 12:00. Weźmie w nim udział wicemarszałek Wojciech Kozak.
Kiermasz towarzyszy Targom Wielkanocnym. Wielkanocny Małopolski Smak to świąteczna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku, czyli największej w Małopolsce imprezy kulinarnej.
Odwiedzający będą mogli spróbować tradycyjnych wielkanocnych przysmaków. Na straganach znajdziemy między innymi: żurek na serwatce, zupę chrzanową, wielkanocne jaja serwowane na setki sposobów, kiełbasę wiejską, krakowską suchą, szynkę z pieca, chrupiące chleby a także misternie plecione chałki.
Na jarmarku będzie także można skosztować mnóstwa świątecznych słodkości: mazurków, świątecznych bab, marcepanów i serników. Miłośnicy mocniejszych trunków będą się mogli delektować miodami i nalewkami.
PRZECZYTAJ TEŻ:Lany poniedziałek, skąd pochodzi ta tradycja?
NA TEMAT: