Święta Wielkanocne to czas przygotowywania, a także kosztowania tradycyjnych polskich potraw. Dziś przedstawiamy Wam wypróbowany przez nas oryginalny przepis na białą kiełbasę. W swoim świątecznym e-booku zamieściła go znana restauratorka oraz prowadząca program "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler. życzymy smacznych i wesołych Świąt!
Biała kiełbasa z konfitura z cebuli Magdy Gessler - niezbędne składniki
1 kg białej kiełbasy
4 łyżki masła
1 litr bulionu
cebula
2 łyżki mąki
1 kieliszek wina
sok z cytryny
szczypta cukru
Konfitura z cebuli:
5 cebul
3 łyżki cukru trzcinowego
150 ml wina i wody
4 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy
pieprz
sól
Biała kiełbasa z konfitura z cebuli Magdy Gessler - sposób przygotowania
Kiełbasę ugotuj do miękkości w rondlu w bulionie, z dodatkiem łyżki masła i całej cebuli. Przed podaniem zasmaż masło z mąką, rozprowadź sosem, winem, sokiem z cytryny. Dopraw szczyptą cukru i zagotuj.
Oliwę rozgrzej w rondlu o grubym dnie, dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę, podsmażaj chwilę na małym ogniu. Dodaj cukier, podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści. Wlej wino i wodę, gotuj na bardzo małym ogniu, aż cebula będzie miękka, a płyn w większości wyparuje (około 1 godziny). Dopraw octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Przełóż do słoika, wystudź. Konfiturę podawaj do mięs i serów. Kiełbasę polej sosem, podawaj z konfiturą z cebuli.
Życzymy smacznego!
NA TEMAT: