Kuchnia Podlasia to mieszanka smaków polskich kresów, kuchni białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, tatarskiej i żydowskiej. Wielokulturowa tradycja Białegostoku przetrwała w regionalnych potrawach. Smakować lokalną kuchnię trzeba jednak z umiarem: wszystkie potrawy są ciężkie, okraszone skwarkami, podawane często z zasmażaną kapustą. Nawet ciasteczka w Białymstoku przygotowuje się ze skwarek! Przepuszcza się je przez maszynkę i dodaje mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
NA TEMAT:
Zanim jednak dochodzi do deseru zamawiamy bliny, czyli placki z mąki gryczano-żytniej i gryczano-pszennej, kartacze zrobione z ziemniaków, nadziewane mięsem i babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku, słoniny i grzybów. Uff... po takim obiedzie przetaczamy się przez rynek. Cel: Esperanto Café. Tylko tu można spróbować buzy - tradycyjnego napoju z kaszy jaglanej. Gorszy od grzechu łakomstwa jest przecież grzech ignorancji. Przesyceni regionalnymi smakami, na wieczór szukamy miejsca już bardziej nowoczesnego. Na pytanie, dokąd pójść wieczorem, wszyscy wskazują zgodnie Kopiluwak.
Kuchnia regionalna i imprezyBAR ASTORIA Ceny jak w barze mlecznym, miły wystrój, duży wybór potraw, w tym także regionalnych. Za 10 zł można się porządnie i smacznie najeść, ul. Henryka Sienkiewicza 4, www.astoriacentrum.pl KOPILUWAK Najmodniejsza kawiarnia w Białymstoku, wystrój inspirowany latami 50., świetna kawa, ciastka i koktajle, wieczorem odbywają się koncerty i imprezy, ul. Henryka Sienkiewicza 9, www.facebook.com/kopiluwak.bialystok |