Kuchnie świata

Przepis na sajgonki prosto z Wietnamu. Co takiego ma w sobie słynny przysmak

Wiktoria Górecka, 11.07.2018

Sajgonki

fot.: www.shutterstock.com

Sajgonki
Chińskie dziedzictwo kulturowe wpłynęło na to, że większość dań w Wietnamie spożywana jest za pomocą pałeczek i łyżki. Istnieje jednak zaskakująco dużo potraw jedzonych dłońmi. Wietnamczycy uwielbiają zawijać wszystko w papier ryżowy albo w liście sałaty i ziół. Tak właśnie powstają słynne sajgonki. Co mają w środku? Sprawdźcie w przepisie!

Spring rolls, po polsku zwane są świeżymi sajgonkami, a w dosłownym tłumaczeniu z wietnamskiego – zawiniętą sałatką. Mówi to wiele o tym, co trafia do ich wnętrza: przede wszystkim świeże zioła, uzupełnione składnikami podawanymi na zimno.

Zwijamy z rodziną Thanh tą najbardziej klasyczną wersję spring rolls z krewetkami, cienkim omletem i gotowanym boczkiem. Wyjęte z wrzącego tłuszczu sajgonki są chrupiące, ale mają soczyste wnętrze. Lepszych nie jadłam nigdy!

NA TEMAT:

W przeciwieństwie do innych kuchni Azji Południowo-WschodniejWietnamie wszelkie dania doprawiamy samodzielnie tuż przed konsumpcją – np. sosem rybnym czy świeżym chili. To dobra informacja dla osób obawiających się zbyt ostrych potraw.

Miejscowi podchodzą do gotowania ze swobodą – kierują się własnym gustem i zgodnie z nim harmonizują smaki. Skutkuje to rozbieżnościami w przepisach, które początkowo mogą przytłaczać i powodować dezorientację. Wystarczy jednak, wzorem mieszkańców, zaufać zmysłom, a szybko nauczymy się wietnamskiej kuchni – i na warsztatach w Hanoi, i podczas azjatyckich eksperymentów we własnym domu.

Przepis na sajgonki

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki pokrojonej w kostkę szalotki
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • ½ szklanki marchwi pokrojonej w słupki
  • ½ szklanki szczypioru 200 g glass noodles (makaronu z fasoli mung, mylnie nazywanego sojowym)
  • 100 g namoczonych grzybów shiitake
  • 200 g namoczonych grzybów mun
  • 1 jajo kurze lub kacze
  • ½ łyżki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 opakowanie papieru ryżowego (30 sztuk)
  • 100 ml octu ryżowego
  • olej o neutralnym smaku

PRZYGOTOWANIE

Do mięsa mielonego dodaj szalotkę, pocięte na cztery części kiełki fasoli mung oraz szczypior. Grzyby pokrój bardzo drobno, makaron zalej gorącą wodą, po chwili wyjmij i ostudź. Nitki makaronu chwyć w dłoń i nożyczkami potnij na drobne kawałki.

Następnie połącz ze sobą składniki, przypraw sosem rybnym oraz pieprzem. Na koniec dodaj jajko i dokładnie wszystko wymieszaj.

Papier ryżowy zwilż octem, nakładaj farsz i zawijaj.

Sajgonki smaż do zarumienienia na głębokim tłuszczu, odsączaj na ręczniku papierowym.

Podawaj z klasycznym wietnamskim sosem nuoc cham, cienkim makaronem ryżowym oraz sałatą i świeżymi ziołami (kolendrą, pachnotką).

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.